„De la 9 la 5”, varianta românească

Gata, s-a dat militaria jos din pod, pare sa zica proaspatul prim-ministru. Degajat un pic de sub nameti, a luat taurul de coarne si a dat de pamant cu programul ministerelor: „Asculta comanda la mine: de la 8 la 16 toata lumea”.

Ca si contribuabil te miri ca o chestie de bun simt ca asta, adica un program corelat intre institutiile centrale ale statului, n-a existat pana acum. Dupa care iti amintesti ca ai vazut in cariera ta destui manageri neinspirati, care atunci cand lucrurile nu mergeau bine in firma, primul lucru pe care-l faceau era sa inaspreasca „orarul”, urmarind cu ochi de vultur intrarile si iesirile angajatilor. Nu o analiza pe vanzari, pe productie, pe concurenta: condica. Si adesea „cauza” este managerul insusi.

Pentru lipsa de inspiratie in decizi, pentru ezitari sau pariuri pe cai morti si, de multe ori, pe alegerea gresita a propriilor colaboratori: avansarea lingusitorilor si ignorarea eficientilor.

„Condica” este doar un mod de a le arata „pisica” angajatilor. Dar nu va scoate din schema pilosii, nepriceputii si franarii. Nu-i va rasplati pe aceia care pun minte, suflet si inspiratie si rezolva intr-un minut ce altii se chinuie in 3 zile. Nu le va scurta programul zi-lumina celor coplesiti de treburi, dar le va mai da motiv de carcoteala acelor angajati carora 8 ore de facut nimica li se par oricum lung. Nu va aduce decat o palida multumire contribuabilului, acrit de lupra cu birocratia sistemului: „bine le  face, macar sa le frece si lor cineva ridichea”.

Ce carcotas, veti spune, omul n-a facut decat sa sincronizeze niste programe. Corect, dar este doar o cireasa stinghera, fara tort, si am mari indoieli ca masura asta va da un extraordinar avant in ministerele Romaniei. Cand aceasta cireasa se va fi asezat pe un tort de restructurari facute cu cap, asezonat cu o reducere a numarului de birouri, servicii si alte anexe, pudrat cu o sita care sa cearna armatele de consilieri care nici ei nu stiu ce consiliaza, si ornat cu oamenii competenti si nu cu oamenii cu carnet de partid atunci, da, voi zice ca, uite, mai, MRU s-a apucat sa faca ordine in galantarul administratiei.

Pana atunci, asteptand ispravile demne de lauda, sa ne amintim de celebrul film din 1980, „De la 9 la 5”,  o minunata ilustrare a faptului ca eficienta nu vine de la strictetea programului, ci de la activitatea angajatilor.

Publicitate

2 gânduri despre „„De la 9 la 5”, varianta românească

  1. La toate astea asezoneaza si cu o anulare de formulare dublate sau triplate care au acelasi continut dar trebuie completate la 3 birouri diferite, introduse in acelasi program. As vrea o schimbare / restructurare a sistemului si implicit a numarului de birouri. De exemplu: trebuie sa merg cu adeverinta la vizat la casa de asigurari de sanatate. Desi legislatia in vigoare prevede faptul ca formularul de adeverinta (parte din lege) este suficient, intrucat angajatorul isi asuma raspunderea declaratiei pe care o semneaza. De ce? Functionari, coada, etc…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s