Hotia si topul de hartie de turnesol

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a publicat un stiudiu ale carui argumentatii si exemple sunt ca o hartie de turnesol pentru detectarea  hotiei, risipei si batjocurii statului, prin ai sai politicieni si functionari, la adresa banului public.

Vom lua dintre aceste exemple cel mai banal dintre articolele pe care un om, o firma privata ori un stat le pot cumpara: topul de hartie, de scris, de copiat sau de imprimanta, un A4 banal, care se gaseste in librarii si in supermarket, pe toate drumurile.

„Primăria Galați plătește aproape dublu hârtia, fata de Ministerul de Interne (13 lei/top, fata de 7.58 lei/top” zice studiul IPP. Iar eu, cetateanul, il iau de la supermarket din raft cu 9,99 lei, daca nu e in promotie.

Sa lasam un pic statul si sa vedem ce-ar face un privat la el in firma. Sa zicem ca sunt patron la o societate de distributie si am depozite in toata Romania. Vine contabilul la mine cu rapoartele de cheltuieli administrative. Si ma uit pe ele, sa vedem cam despre ce e vorba. Hartie, hmmmm, filiala din Bucuresti a dat 8 lei pe top. Aia de la Arad 10 si Galatiul a spart banca dand 13. Imi creste tensiunea, ma enervez, pun mana pe telefon si-l sun pe ala de la Galati si-l anunt sec ca isi bate joc de banii mei, asa ca-l paste o penalizare. Nici pe ala din Arad nu-l iert, isi ia o mustruluiala. Renunt sa ma mai uit pe statistica, si-l anunt pe contabil ca s-a terminat cu poezia in achizitii. Sa caute el cele mai bune oferte, sa le centralizeze si sa cumpere de la ala care e capabil sa-mi livreze in toate punctele mele de lucru la cel mai bun pret.

Dar asta sunt eu. Patronul care sta cu ochi de vultur pe banii lui. Statului i se cam rupe. Justitiei in multe cazuri i se cam falfaie. Dar n-ar trebui sa ii fie indiferent contribuabilului. Pentru ca risipa, hotia, neglijenta au o singura tinta: taxele si impozitele platite de el. Ochiul stapanului ingrasa vita. Putem face comitete si comisii, corpuri de control peste corpuri de control, de balet, de ce vrem noi. Ne vom intreba mereu cine-i controleaza pe controlori? Raspunsul este simplu: statul sa fie obligat sa publice toate cheltuielile, rapid, la leu, iar contribuabilii isi vor face timp sa le controleze. Isi vor forma si deprinderi si asociatii sa faca asta: primarie cu primarie, judet cu judet, minister cu minister, sub ochiul public.

Sa adaugam ca pe langa topurile de hartie, care-s un produs foarte standardizat, mai exista milioane de alte articole pe care le cumpara statul. Mai sunt servicii si lucrari. Eheeeee, un tronson de autostrada este facut din miliarde de „topuri de hartie” si acolo standardizarea este doar un vis. Pentru ca escavatia, de pilda, depinde de tipul solului in care o faci, pentru ca piatra poate avea acelasi pret de balastiera, dar va depinde mereu de costurile de transport de la sursa pana la punerea in opera samd… Si da, desigur, minunatele contracte aditionale Cand contribuabilul va intelege ca din aceiasi bani putea avea o gradinita in cartier cu un numar dublu de clase, ori o strada asfaltata cap-coada, nu numai peticita, sa vedem cine va mai semna aditionale fara numar.

Or fi ei unii functionari miserupisti, altii nepriceputi, iar unii hoti de-a binelea, dar si noi ii ajutam din rasputeri. Cu indiferenta, cu lipsa de implicare. L-o fi intrebat cineva pe domnul primar din Galati daca hartia lui era cumva aurita? Nu Curtea de Conturi. Un cetatean. Sau doi, sau trei…

http://www.ipp.ro/pagini/transparen355a-eficacitatea-351i-.php

Publicitate

6 gânduri despre „Hotia si topul de hartie de turnesol

  1. Nu neg continutul articolului; dar un top de hartie poate avea cateva grade de calitate; iar o hartie mai buna care intr-adevar costa real 13 lei iti ofera o protectie si o utlizare mai indelungata pentru un echipament care poate ajunge si la 4000 eur (copiator color).
    Ca sa fim obiectivi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s