Dictatura găştilor şi mazilirile din partidele nimănui

PNL a închis ieri cercul mazilirilor din funcţii, prin debarcarea lui Andrei Chiliman din postura de căpetenie a organizaţiei  de Bucureşti.

În hora debarcărilor dănţuiau deja PSD şi PDL cu faimoasele cazuri Marian Vanghelie-Oana Mizil, respectiv Cristian Preda.

Ahmed al III-lea (sultan al Imperiului Otoman, între anii 1703-1730, contemporan cu Dimitrie Cantemir şi Constantin Brâncoveanu, autorul celor mai faimoase maziliri din istoria Ţărilor Române) ar putea fi invidios pe felul în care politicienii români din secolul XXI au şlefuit metodele sale medievale de conducere.  Firmanul de mazilire, care călătorea cu trăsura de la Stambul la Bucureşti sau Iaşi, a devenit instant-reality show pe posturile de ştiri.

Toate partidele pomenite mai sus au de bună seama Statute. Cu mici diferenţe de nuanţe, în toate, primirile în partid, alegerile în funcţii, dar şi excluderile/debarcările se fac după proceduri, articole şi treceri cu voturi prin comitete şi comisii. Care proceduri durează ceva timp, nu sunt instantanee.

Se încruntă Ponta, Antonescu sau Boc şi pac cu firmanul la televizor.  De multe ori, mazilitul află şi el tot de la televizor. Nu contează că o organizaţie l-a votat, l-a susţinut şi a alergat în campanie pentru el, că la Statut scrie şi aia şi ailaltă. Sultanii adună sprâncenele în mijlocul frunţii, trimit pe fax firmanul la agenţiile de ştiri, fac conferinţe de presă şi gata.

Să luăm de exemplu cazurile absolut similare ale domnilor Vanghelie şi Chiliman. Primari de sector, şefi de organizaţii de Bucureşti, deci oameni grei în partid. Funcţii alese şi la partid şi în administraţie, cu nişte zeci de mii de voturi. Vorba ardeleanului, no, şi la ce le-o folosit? I-a chemat careva pe membrii de partid să voteze alt şef? Le-a explicat cineva acestora de ce preşedintele de organizaţie votat de ei nu mai este bun? Mira-m-aş! Firmanul bate votul. Şi te întrebi: al cui e partidul? Al membrilor, al scriitorului de firman, ori al nimănui?

Dragă alegătorule, sătul de circul mediatic pe care ţi-l bagă în casă televiziunea-radioul-netul, cam ce gândeşti când aceleaşi PNL-PSD-PDL se acuză reciproc de dictatură? Nu ţi-e teamă că aşa cum se comportă la ei în partide, aşa vor acţiona şi cu hăţurile puterii?  Că la fel cum împart şi ridică dregătorii de partid vor face şi cu posturile din administraţie? Cu aceeaşi nepăsare faţă de alegător pe care o arată propriilor membri?

Felul în care este condusă România reflectă foarte bine democraţia internă din partidele româneşti. Găştile întâi-stătătorilor fac legea, peste capul propriilor organizaţii şi Statute. Şi te mai miri că li se rupe de Referendumul votat de tine? Că nici Constituţia nu-i impresionează?

Publicitate

8 gânduri despre „Dictatura găştilor şi mazilirile din partidele nimănui

  1. Se pare că domnul Cristian Preda nu este încă exclus din partid. A spus pe B1TV aseară doamna Monica Macovei.
    Și totuși este o diferență între cele 3 cazuri , poate minimă, dar există.
    Dacă C Preda și-a criticat partidul în afara lui, dacă , să zicem că este posibil, Oana Mizil n-are performanța urmărită la Andrei Chiliman s-au încălcat până și minimele aparențe.
    Un polician care a adus multe voturi partidului este schimbat dintr-o funcție !

  2. Emil cu siguranta se afla sub dictatura celor deja bine cunoscuti baroni de Bucuresti, asa ca daca faca face parte din claca respectiva si le infaptuieste cerintele atunci el este ambalajul celor ce dicteaza daca esti impotriva curentului.

    PS 🙂 nice blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s