Scrisoare deschisa catre MIhail Neamtu de la Radu Botezatu

Draga Mihai,
Aleg aceasta modalitate de a-ti adresa solicitarea de a lamuri in mod public una dintre cele mai importante  probleme care astazi privesc Noua Republica. Este vorba despre lipsa unei STRATEGII ORGANIZATIONALE.
Mi-am oferit disponibilitatea de a facilita organizarea unei sesiuni de strategie datorita experientei mele dobandite in cadrul companiilor in care am activat. Aceasta disponibilitate a fost exprimata atat in discutii private cat si in cadrul sedintelor Grupului de Initiativa Nationala la care am participat. Tocmai pentru ca este o chestiune discutata si in mod public am ales aceasta modalitate de a comunica.
Am explicat modalitatea in care se va desfasura, am aratat faptul ca, in urma acestei sesiuni de strategie, vom avea un set de obiective clare, cu responsabili,echipe  si termene de implementare, ca actiunile noastre vor trebui sa se supuna realizarii acestor obiective. In felul acesta am fi stat concentrati pe realizarea de actiuni care sa duca la indeplinirea acestor obiective.
Am subliniat faptul ca orice organizatie, pentru a-si atinge scopurile, are nevoie de o strategie care sa fie urmarita in fiecare zi in implementarea ei. Nici o actiune a unei organizatii nu poate fi facuta daca nu serveste scopului acelei organizatii. Pana acum, nu am auzit sa existe vreo organizatie care sa fi reusit in afara unei strategii.
Am deschis aceasta discutie pentru prima data in luna ianuarie intr-un e-mail trimis catre tine. Pot sa inteleg reticenta de la acel moment de a avansa in acest sens datorita faptului ca eram nou in organizatie. Am revenit pe parcursul lunilor februarie si martie cu aceeasi solicitare, exprimata in cadru privat si public. Ai afirmat ca avem nevoie de asa ceva, ca trebuie sa organizam cat mai repede etc. Cand a fost vorba sa facem ceva concret au aparut motivele pentru care nu putem sa organizam chiar atunci, ca trebuie sa mai amanam o saptamana, inca una si uite asa nu s-a mai intamplat nimic.
Datorita lipsei acestei strategii, iata cateva consecinte:
          Lipsa unui obiectiv asumat de intreaga organizatie de genul: ‘’la alegerile parlamentare NR va obtine x mandate’’
          Lipsa unui obiectiv de genul: ‘’pana la data de … NR va avea o strategie politica care sa duca la obtinerea numarului de mandate mentionat mai sus’’
          Lipsa unui obiectiv de genul: ‘’pana la data de …. NR va depune actele la tribunal pentru inregistrarea partidului’’
          Lipsa unui obiectiv de genul: ‘’pana la data de … vor fi stabilite rolul si responsabilitatile fiecarei functii din structura organizatiei’’
          Lipsa unui obiectiv de genul: ‘’pana la data de … pe site-ul NR va fi publicata lista TUTUROR veniturilor si a TUTUROR cheltuielilor de pana la momentul respectiv’’
          Lipsa unui obiectiv de genul: ‘’pe site-ul NR va fi publicata lunar/trimestrial lista veniturilor si cheltuielilor’’
Toate aceste obiective ar fi avut responsabili, echipe si termene de implementare si ar fi fost publice.
Am mentionat doar cateva obiective care ar fi putut fi stabilite pentru organizatia noastra. Lipsa lor a dus la intrebari si suspiciuni asupra transparentei legate de cuantumul sumelor provenite din cotizatii si donatii, asupra modalitatii de cheltuire a acestor sume.Daca vrem sa fim altfel si am clamat principiul transparentei, atunci hai sa fim transparenti si sa si actionam in acest sens. O alta consecinta a lipsei unor obiective in genul celor de mai sus este numarul foarte mic de aderenti noi activi in organizatie, precum si pierderea de aderenti mai vechi. Noua Republica se adreseaza, in general, unor oameni realizati din punct de vedere profesional. Acesti oameni nu se vor implica in organizatie daca nu au ceva concret de facut, daca organizatia nu le pune la dispozitie mediul in care sa se exprime si sa isi puna in valoare experienta castigate pana acum si in care sa fie evaluati transparent si obiectiv.
Toate cele de mai sus au fost exprimate de mine in mod public, de aceea le exprim si pe aceasta cale.
Ca atare, iti adresez public solicitarea de a oferi un raspuns la intrebarea: ‘’De ce nu are astazi Noua Republica o strategie organizationala?’’
Voi incheia cu un fragment dintr-un document pe care ti l-am trimis pe e-mail la inceputul lunii martie:
‘’Toate cele de mai sus reprezinta o baza de pornire a unor discutii despre strategia politica a NR pentru 2012. Noi trebuie sa incepem aceste discutii, in paralel cu ceea ce se dezbate in acest moment in NR. Pana la urma, noi dorim sa fim partid politic. Nu putem sta cantonati numai in CSS, organizari GIL-uri, organizari evenimente samd.
Nu subestimez absolut  deloc importanta acestor subiecte pentru organizatia noastra, strategic  ele trebuie insotite si de alte lucruri.
De aceea, reiterez importanta organizarii unei sesiuni de strategie organizationala pentru NR. Ar lamuri mai bine toate aceste aspecte si am putea evolua catre o organizatie ‘’multitasking’’ in care rolurile si responsabilitatile ar fi mai clar definite si in care cei care se ‘’inhama’’ la treaba ar sti mai bine ce au de facut.’’
Radu Botezatu
Reclame

25 de gânduri despre „Scrisoare deschisa catre MIhail Neamtu de la Radu Botezatu

 1. Cum ziceam, NR este o idee minunata, picata pe mana unor diletantzi cu ifose. Degeaba s-au alaturat NR oameni cu competentze, pricerpere si vointza de a face ceva. Peste toti, au plutit suveran Fondatorul si al sau GIN. Care n-a fodst in stare sa produca nici minimele documente pentru a putea depune actele la tribunal in vederea inregistrarii ca partid.
  Organizare? Proceduri? Strategii? Erezie! Puci! Aduceti chibritul si benzina!

 2. Iertati curiozitatea unui neofit, da’ de unde vine titlul asta de „Fondatorul”? Nu pot face alta asociatie decat cu „Founding Fathers” americani si nu-mi vine sa cred ca ii spuneti pe bune asa unui coleg/lider. Deci, e pe bune „Fondator”?

 3. Pingback: Revista Presei – 8 Mai / “Habemus Ponta” « Politeía

 4. Fara strategie, vom pleca acasa dezamagiti inca odata! Cei buni vor ajunge, din nou, sa fie dati / lasati la o parte. De obicei, eu ma dau singur la o parte atunci cind primesc un al 3-lea semnal ca treaba merge prost (este o solutie personala in aplicarea principiului fierastraului (Covey). Acum voi face o exceptie in speranta ca Fondatorul si GIN-ul vor gasi forta si intelepciunea necesare.

 5. Ai foarte mare dreptate in ceea ce spui, Radu. Sunt dezamagita ca de atatea luni, lucrul pe echipe practic nu exista. Comunicarea NR e blocata la MN si din pacate, o face prost , cu un limbaj de lemn si/sau prea pretios. Imaginea pe care o afiseaza pe la toate televiziunile e departe de a ma face sa ma simt reprezentata de el – ma refer la MN ca Imagine a NR. Insa cel mai mult ma doare ca nu-i pasa decat de propriile pareri si ca da la o parte oameni care au venit sa lucreze voluntar pentru NR, dispusi sa ia din timpul lor pentru o cauza in care credeau. Fondatorul NR nu a stiut sa fie Liderul NR, ci se dovedeste doar un diletant, iar mai nou, incep sa ma intreb ce interese il mana de fapt! Meritocratia este un cuvant frumos, dar nu cred ca stie ce inseamna!

  • buna silvia,
   ma bucur sa te „vad”. desi as dori sa raspund la ce mi-ai scris, prefer sa nu o fac pentru a nu turna gaz pe foc.
   multumesc pentru intelegere.

  • Te contrazic, tocmai eu, expulzatul. Nouas republica este un grup de oameni excelenti, dar s-a petrecut nitel ca-n 1984 sau in ferma Animalelor, la alegere. Dar nicvi o conducere nu este eterna…

   • „nici o conducere nu este eterna”
    Bine punctat. Probabil cel mai bun lucru pe care l-am auzit in ultima vreme 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s