Pre-istoria Noii Republici şi istoria ne-romanţată

In scurta ei istorie de 7 luni, Noua Republica a reusit sa se umple de legende. Si mai ales de dogme. Prima Dogma ar fi aceea a Fondatorului infailibil.

Putini dintre membrii actuali ai NR mai stiu ca la inceput, prin vara-toamna lui 2011, a fost un grup de patru prieteni: Dacian Tolea, Cosmin Aldea, Catalin Buciumeanu (fost consilier prezidential pe probleme de culte) si Mihail Neamtu.

Ideea si sintagma “Noua Republica”, isi are izvoarele in 2006 si apartine lui Dacian Tolea:

“Domnule Valeriu Stoica, de la Arad a plecat conceptul Noua Republică.
Îmi amintesc cu plăcere de dezbaterea publică din septembrie anul trecut, sub numele Noua Republică. Dacian Ţolea şi prietenii lui au făcut o treabă foarte bună, după aproape un an sintagma este reluată nu numai de către mine, ci de tot mai mulţi oameni, mai mult sau mai puţin spontan, ideea pluteşte în aer. (…)/ Observator Arădean, 3 iulie 2007, interviu realizat de Flavius Ghender>

 sursa: http://daciantolea.blogspot.com/2011/10/ce-este-noua-republica.html

Dacian Tolea insusi, povesteste pe blogul sau: Plecat în anul 2006 de la Arad, printr-o dezbatere pe tema reformei constituţionale, conceptul de Noua Republică a fost gândit împreună cu prietenul meu Cosmin Aldea în ideea de a resuscita proiectele de reformă a statului, lansate de Traian Băsescu după câştigarea primului mandat de preşedinte al României. Valeriu Stoica, invitatul principal al dezbaterii de atunci, de la Arad, care iniţiase un proiect de Constituţie şi unul de reorganizare administrativ-teritorială

A mai vorbit despre Noua Republica, in contextul revizuirii Constitutiei si a Referendumului din 2009, Ioan Stanomir: http://www.revista22.ro/pentru-o-noua-republica-6495.html  la 1 septembrie 2009, inainte ca M. Neamtu sau altcineva sa iasa cu manuale de lupta.

 

Vezi o idee buna? Ia-o si fugi cu ea!

 

Dupa zile, nopti si saptamani de discutii, ideea fondarii unei miscari se pune pe picioare. M. Neamtu alipeste grupului initial trei prieteni personali, Cristian Soimaru, Stefan Vlaston si Valeriu Todirascu, pe care ii aduce in casa lui Dacian Tolea si-i prezinta celorlalti. In sanul gruparii au loc discutii despre viitorul “Noii Republici”, noii veniti spunand raspicat ca nu vad decat un viitor de transformare in partid, in vreme ce gruparea initiala dorea o miscare civica ampla, care sa duca spre modificarea Constitutiei si trecerea efectiva la o Noua Republica prin modernizarea actualei  republici mosita de Ion Iliescu.

 

Urmeaza pe 17 septembrie 2011  Manifestul publicat de Mihail Neamtu (http://www.blogary.ro/2011/09/crez-politic-o-noua-republica/ ), rostogolire pe bloguri, unul dintre pricipalii promotori fiind blogger-ul galatean Turn Off The Glory (TOG).

Pe 27 septembrie 2011, Asociatia Blogary, unde M. Neamtu este printre fondatori, isi nuanteaza insa pozitia  ( http://www.blogary.ro/2011/09/noua-republica-si-asociatia-blogary/), dezlipindu-se elegant de Noua Republica, care isi facuse deja un sit propriu cu logo, cu ajutorul asociatiei AICI din Arad si a lui Catalin Lazurca.

Pe 9 octombrie 2011, Sebastian Lazaroiu,, “parintele” “Albei ca zapada”,  ii scrie prin intermediul sitului Madam Blogary, celebra “Scrisoare” catre M. Neamtu.  In scrisoare se face referire la interviul luat de M. Neantu lui Sebastian Lazaroiu pe malul marii. Putini stiu ca in spatele camerei era Dacian Tolea.

(http://www.blogary.ro/2011/10/sebastian-lazaroiu-a-coborit-din-munti/ )

Pe 10 octombrie 2011, Mihail Neamtu si Dacian Tolea, prin procura data unei case de avocatura specializate,  depun documentatia pentru inregistrarea marcii Noua Republica la OSIM.

Pe 13 octombrie  2011, are loc prima intalnire a simpatizantilor Miscarii Noua Republica, la Casa Stundetilor Grigore Preoteasa din Bucuresti.

Tot pe 13 octombrie, apare  pe situl Madam Blogary un material foarte interesant, semnat de Mirel Axinte (Bleen), in care  Sebastian Lazaroiu nuanteaza scrisoarea catre M. Neamtu: “Aici cred că este marea greşeală care se face în dezbaterea de două luni de zile şi în PDL, şi în afara PDL, un nou partid. Un nou partid ca să ce? Nu asta este ideea, să ai un nou partid. Ideea este să pui o platformă care să adune cât mai mult dintre membrii societăţii, după care, dacă există această masă, trebuie organizată spre un partid politic. Trebuie să definim ce le propunem oamenilor prin acest nou proiect de societate. Că dacă ei nu cred în asta, cum să construieşti un partid? Pe un lider, pe nişte interese? S-au tot făcut partide pe interese şi pe lideri.”

http://www.blogary.ro/2011/10/lazaroiu-o-noua-constitutie-si-alba-ca-zapada/

 

Pe 15 octombrie 2011, la Hilton, la lansarea cartii “Noua scoala de gandire a dreptei” (Cristian Patrasconiu), unde au participat toti cei intervievati in carte, ministrul de externe la acea vreme, Theodor Baconschi are si el o pozitionare asemanatoare: “Ar fi nevoie de unitatea unui front politic pentru a continua reformele. Noua Republica a lui Mihai Neamtu si Sebastian Lazaroiu a debutat cu o tactica pripita in interiorul dreptei. Ca orice formatiune noua are totusi libertatea celor care au putin de pierdut dar mult de castigat.” ( http://www.cadi.ro/blog/?p=2562 )

La slefuirea manualului de lupta, (o traducere destul de stangace a manualului Tea Party Movement) au lucrat cot la cot si cei din Comunitatea Politeia, inclusiv @Cetatean.

Theophyle a dat drumul pe net, pe Politeia pe 26 octombrie 2011, versiunii imbunatatite. http://theophylepoliteia.files.wordpress.com/2011/09/noua-republica_-politeia1.pdf

În data de: 09.11.2011 se inregistreaza la Judecatoria Sector 6, dosarul nr.   24319/303/2011. Obiect dosar: acordare personalite juridică .Părţi: ASOCIAŢIA NOUA REPUBLICĂ . Solutia instantei este: Admite cererea. Acordă personalitate juridică petentei. Dispune înscrierea petentei, persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor aflat la Grefa Judecătoriei Sector 6 Bucureşti. Prezenta încheiere se va comunica Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Finanţelor Publice Sector 6, pentru evidenţieri, după rămânerea irevocabilă. Cu recurs în 5 zile de la pronunţare pentru petentă şi de la comunicare pentru Ministerul Public. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 28.11.2011.

Membrii-fondatori ai Asociatiei trebuiau sa fie initial George Mihail Neamțu, Nicolae-Cătălin Buciumeanu, Cristian Șoimaru, Cosmin-Radu Aldea, Ștefan-Ion Vlaston,Valeriu Todiraşcu si Axente Dacian Ţolea.  Cenzor: Marius BufteaDacian Tolea a renuntat in ziua semnarii actelor sa mai fie fondator al Asociatiei.  Nu stiu daca s-au mai operat alte modificari, pentru ca actele Asociatiei au fost bine tinute de catre Fondatori.

Oficial, Asociatia trebuie sa fie doar un vehicul juridico-financiar, care sa permita incasari  pentru cotizatii si donatii si plati pentru diversele cheltuieli ale Noii Republici. Paradoxal, nimeni n-a primit formular de adeziune la proaspata Asociatie. Au ramas in arhive, daca or mai fi, adeziunile la Miscarea Noua Republica. Dar cotizatiile au fost solicitate pentru Asociatie. De aici si paradoxul: “te-am da afara bucurosi, dar realizam ca n-avem din ce”. Dar cotizatia a fost buna, nu? Donatiile la fel?

Din noiembrie incolo, evolutia NR  a luat avant.. Pe 1 decembrie 2011 incepe campania de strangere de semnaturi pentru Partidul Noua Republica.

Gruparea adusa candva de M. Neamtu acasa la  Dacian Tolea preluase fraiele NR, in vreme ce grupul initiatorilor Noii Republci a disparut. Ultimul ramas, Cosmin Aldea, este practic pus la colt la constituirea primului GIN (Grup de Initiativa Nationala) pe 2 decembrie 2011,  Explicatia data la acea vreme se leaga de o tehnica de manipulare de manual: crearea unei fobii fata de PDL si apropiatii sai in NR. Mai mult, cu o abila teorie a conspiratiei strecurata in mintile membrilor, se explica faptul ca s-a impiedicat un “puci” prin care PDL urmarea sa preia nou-nascuta Republica a lui Neamtu. La distanta de timp, “puciul” pare o copilarie. Cosmin Aldea ceruse sa existe reguli de intrare si iesire din GIN. Ceruse ca toti membrii sa aiba vot egal si nu un super-vot pentru M. Neamtu. Victima colaterala a fost si Cristian Goian, al carui discurs despre “structuri plate” si “vot direct la alegerea conducerii” i-a daunat serios calitatii de membru. Fara exceptie, “pedelistii” (reali sau inchipuiti) au fost aruncati afara. In schimb este primit direct in GIN un membru proaspat-demisionat din PDL si sunt tinuti la rang de cinste fost membri a 1-2 partide. Curat rasa-pura!

Marius Buftea, disparea si el din NR dupa ce a trimis un e-mail prin care cerea cateva lamuriri asupra unor evenimente si chestiuni interne. M. Neamtu i-a raspuns foarte ritos si conflictul s-a incheiat scurt cu disparitia nu numai a lui Marius Buftea, dar si a lui Sebastian Pop, ambii din Arad.

Dupa aceasta “curatenie generala”, Noua Republica tureaza motoarele spre a deveni partid, lasand in urma pe insisi creatorii ideii de Noua Republica. Mai putin M. Neamtu, desigur..

Follow the money!

Pana la aparitia Asociatiei NR, donatiile si cotizatiile membrilor si simpatizantilor au mers catre Asociatia AICI catre care, in mai multe randuri, de fata cu prea multa lume ca sa poata neaga, M.. Neamtu a spus ca Noua Republica are datorii de 5-6.000 de Euro  pentru marca si sit.  Initial, s-a facut oarecum trasnparent un raport al acestor donatii, dar mai multi membri si simpatizanti au reclamat ca nu si-au regasit numele pe lista. N-am aflat nici pana astazi daca s-a stins acea datorie, daca acel cuantum enuntat era corect si din ce cheltuieli se compunea suma.

Daca e vorba si de “marca” Noii Republici, de copacel adica,  nu legal, dar moral este sa fie coproprietari toti cei care au trimis bani in contul Asociatiei AICI. La fel ca si situl NR, unde administratorii numiti de GIN posteaza dupa plac si baneaza tot dupa pofta inimii.

Abia prin ianuarie s-a deschis contul oficial si varsamintele au mers catre el. Iarasi a fost o spoiala de transparenta, dar, dupa stiinta mea, nu s-a facut nici o informare in privinta veniturilor si cheltuielilor.  Lista donatorilor si a sumelor provenite din donatii nu este publicata integral nici astazi. De socoteala cheltuielilor, nici vorba nu poate fi.

Fiind vorba de “ochiul dracului”, adica de bani, macar in acest domeniu transparenta trebuia asigurata. Se poate numi bland, abuz de incredere.

Marca pe persoana fizica

Ca tot am pomenit de “marca’ Noua Republica, sa recapitulam:  In octombrie 2011, M. Neamtu si Dacian Tolea depun actele pentru inregistrare. Pana in luna martie, trebuia platita taxa de inrgistrare pentru ca marca sa ramana in proprietatea celor doi. Pe 18 ianuarie insa, apare la OSIM o cerere doar a lui M. Neamtu de a se inregistra aceeasi marca, lucru vizibil pe sit-ul institutiei.. In scrisoarea adresata GIL Timis, in care i s-a cerut organizatiei banatene sa scoata de pe sit un material critic la adresa GIN, M. Neamtu a amenintat cu justitia pentru folosirea marcii inregistrate “pe persoana fizica”.

Exact acest mesaj i-a atras atentia lui Dacian Tolea, care a facut investigatii asupra misterului disparitiei numelui sau. Urmeaza o discutie la OSIM asupra dosarului in luna iunie. Privitor la acest indicent, Dacian Tolea a declarat: “Pentru mine Noua Republica este un scop nu un brand. Intentia mea era de a ceda drepturile Partidului, nu e moral ca o persoana privata sau chiar mai multe sa aiba in proprietate acest brand. Voi lamuri aceasta situatie la OSIM sau in instanta”.

Scutura-te de  cei care te-au ajutat!

Am vazut in pre-istoria NR ca ideea si documentele au fost propulsate de foarte multe maini. Madam Blogary si Politeia au contribuit serios la propagarea mesajului Noii Republici. Care sunt raporturile lor in ziua de astazi cu M. Neamtu? Reci ar fi putin spus. Daca raportul cu Blogary a inghetat,(cand Bleen va avea chef poate povesteste public de ce) cu Politeia lucrurile chiar s-au incins la un moment dat, atat de tare ca au avut loc niste schimburi publice destul de taioase.  In 14 februarie, Politeia  publica http://theophylepoliteia.wordpress.com/2012/02/14/politeia-pozitionari-politice-fata-de-nr-ii/ o critica destul de acida, careia M. Neamtu i-a raspuns de pe situl  NR (!) si nu de pe blogul personal reprosand anonimatul pe care cei de la Politeia doresc sa si-l mentina. (: http://www.nouarepublica.ro/dialog-transparenta-anonimat/ )..Dupa postarea “O judecata solomonica” (http://theophylepoliteia.wordpress.com/2012/03/06/o-judecata-solomonica/ ), in care membrii comunitatii I reproseaza lui M. Neamtu pozitionarile politice, sa zicem, cel putin excentrice ambasadele par a se fi ridicat, dovada reactia Politeia de ieriL http://theophylepoliteia.wordpress.com/2012/05/15/miorita-regasita-in-tarcul-fondatorului-i/ )

Cosmin Aldea a povestit si el, dupa multa tacere, cate ceva despre cel ajuns “unic” Fondator al NR: http://cosminaldea.blogspot.com/2012/05/sub-umbra-stejarului-noua-republica.html

Bogdan Damian, are si el amintiri destul de graitoare despre democratia din NR : “Mihail în două rânduri, în plenul a două ședințe GIN la solicitarea mea de a supune la vot ceva legat de tipul de reprezentare al GIL-urilor în GIN, a replicat furios, și au fost acolo 10-12 oameni, că democrația participativă este un moft complet depășit și că meritul trebuie să stea la baza drepturilor. … Citez destul de aproximativ dar, dragul Scarlat Daniel, care era pe atunci secretar de organizatie, din lene de a mai scrie de la tastatura minuta interminabilei ședințe a pornit un sound-recorder, uitând probabil că se folosea de laptopul meu, așa că înregistrarea există.”. (https://blogdecainerau.wordpress.com/2012/05/06/curs-rapid-de-cum-sa-te-lasi-de-politica-in-noua-republica-no-vai/ )

TOG nu se simte nici el prea bine, ca sa folosesc un eufemism.

Un alt coleg a trantit si el usa blogului: http://danieltodoran.wordpress.com/2012/05/15/cine-controleaza-ce-adio-noua-republica/

Am uitat desigur pe multi. Din iarna si pana acum au disparut in tacere multi membri, fara ca prea multi sa dea navala in locul lor. Dihonia iscata dupa Conferinta de la Sibiu, acum  deja 3 saptamanani, a dus la  un efect de centrifuga. Unul cate unul, sau un GIL in marea lui majoritate, membrii NR se dau un pas inapoi.

Paradoxal, veti zice, cand erati atat de aproape sa va faceti partid?

Propaganda “oficiala” a lansat pe sit aceeasi  vechea placa “este o manevra a PDL”. Infiltrari, deturnari, dusmani ai lustratiei, bla, bla.  In comentariile de pe sit se ajunge la absurd.  O colega este “blamata” pe fatza pentru ca intr-o fotografie apare cu o esarfa portocalie!

Merita urmarit acest video (http://www.youtube.com/watch?v=nzbOghKx2JA&feature=player_embedded )

Si, dupa ce-l  urmariti, va aduc aminte urmatoarele nume de binefacatori si propulsori ai lui M. Neamtu de-a lungul vietii: Theodor Baconschi, prof. Valeriu Stoica, Vladimir Tismaneanu, Sebastian Lazaroiu,  Dacian Tolea. De buna seama, toti acesti domni n-au nici cea mai mica legatura cu PDL. Cum nu are nici dl. Falca. Sau Catalin Lazurca, cel care i-a intins o mana de ajutor la inceputuri. (http://www.adevarul.ro/locale/arad/Vezi_aici_lista_de_candidati_pentru_consiliul_municipal_a_MC-L_0_690531135.html# )

Doar ipocrizie?

Nu. Ambitie nemasurata, dorinta oarba de putere. Ideea generoasa a primilor “rostitori” ai ideii de “Noua Republica”, aceea a unei platforme civice, care sa urneasca societatea din amortire catre cladirea unui stat modern, cu o Constitutie care sa inceapa cu “Noi, cetatenii romani de pretutindeni”, s-a transformat intr-un aproape partid, care si-a uitat scopul initial repetat pana la saturatie in Manualul de lupta: “impiedicarea stangii de a ajunge la putere”. Un partid de “autor”.

(De)formatia teologica a lui M. Neamtu ar fi trebuit sa-l califice pentru altfel de atitudine. A ramas doar cu un dogmatism furibund.

Nu mai e nimeni aici dispus sa va asculte, domnule Neamtu!

Nota: N-am simpatii PDL dupa ce i-am votat si m-au dezamagit prasind in casa lor o gramada de corupti si proaste obiceiuri mostenite de la FSN. Am vrut un partid/miscare de dreapta, nou si fara tarele celor vechi. Nu s-a putut.

Publicitate

41 de gânduri despre „Pre-istoria Noii Republici şi istoria ne-romanţată

 1. buna seara,

  apropo de bani… am propus la una din sedintele gin la care am participat sa publicam lunar pe sit nr un raport care sa contina TOATE veniturile si cheltuielile pe luna care tocmai s-a incheiat. de ce spun TOATE? pe sit nr exista o lista cu donatiile facute catre nr utilizand modulul de donatii on-line. mai exista insa si donatii sau cotizatii platite direct in contul bancar, precum exista si donatii sau cotizatii platite in numerar. in cazul cheltuielilor, situatia este si mai grava, neexistand nici un fel de raportare a lor. ca sa revin, participantii la acea sedinta gin au fost de acord cu entuziasm cu aceasta propunere. nu s-a intamplat nimic. dupa cateva zile am revenit cu un e-mail catre miahil neamtu si valeriu todirascu atasand si un biet tabel excel continand cateva linii la venituri, respectiv cheltuieli. am schimbat cateva mailuri cu valeriu legate de forma si a ramas ca vom publica lunar/trimestrial pe sit nr aceasta situatie. asta se intampla in martie-aprilie. ati vazut voi ceva?

 2. Zice cineva şi partea a II-a a poveştii? Cu teoria conspiraţiei turnată în studiourile Buftea de regizorul Pop, încremenirile filialelor cu 2-3 oameni în aşteptarea căderii inevitabile a pdl şi visurile unora cu barca de salvare NR pentru „personalităţi marcante” de la portocalii? De altfel, poate ne explică cineva şi cine a lansat zvonul că Noua Republică trebuie să fie musai la dispoziţia pdl? Dar ne-am cam prins cum stă treaba… De ce toată lumea, chiar şi mulţi din „erecticii” de pe-aici, au fost de acord cu moratoriul pentru cei veniţi din partidele obosite, pe care unii îl voiau de 12 luni, dar Mihail l-a mai „domolit” la 6 luni? Mai are cineva vre-un dubiu de ce atâta ură şi manipulare? Vreţi un partid nou-nouţ pe tavă? Munciţi să vi-l faceţi. Aveţi impresia că vi-l face cadou şoricarul în călduri? Deja apariţia, unul câte unul, în acest grup a tuturor celor care ne-au ţinut în loc, spune multe. Colcăie de manipulare jmecheră dă Modrogan. Ştiu că mă veţi face albie de porci, dar nu puteam să nu vă zic că nu suntem chiar aşa proşti cum ne credeţi. Lingăi nu suntem, cel puţin eu nu şi nu voi accepta atitudini de genul ăsta în jurul meu cât voi mai fi în Noua Republică. Onestitate şi bună credinţă am să accept. Şi am să-l apreciez întotdeauna pe cel mai vrednic decât mine, nu am să-i dau în cap pentru că sindromul capra vecinului e meteahnă românească şi trebuie să mă molipsesc şi eu de el. Implicare în Noua Republică înseamnă renunţare la multe chestiuni „călduţe”, inclusiv la privilegiile oferite de „soartă”. Numai şi pentru faptul că a renunţat Mihail la unele dintre ele este de apreciat. Asta am avut de zis şi cu asta am cam terminat cu grupul ăsta. Succesuri şi noroc bun în lupta de distrugere definitivă a dreptei.

  • D-nu pavel, io cred ca ar trebui sa fie NR la dispozitia USL-ului! Ce ziceti ? Am castigat 5 pct. in ochii dvs. ?!!
   Iar cu lupta de distrugere a dreptei, teama-mi ca faceti concurenta ne loiala !

  • Lucian Pavel, moratoriul a fost ideea mea inca din decembrie, vezi materialul precedent cu principii pentru statut. Si, da, 12 luni e perfect pentru mine. De ce s-a „domolit” la 6? Ca sa fie timp din iunie pana in noiembrie 2012? Sa se mai deschida niste portite?
   Unde sunt „conspiratiile” ? Unde e armata de PDL-isti care a dat navala in NR? Iat faptul ca NR nu a crescut asa cum era de asteptat, poate ca ar trebui cautat prin W24 si prin pozitionarile inconsecvente si total contrare „manualului de lupta”? De ce n-a avut NR „lipiciul” la oameni pe care-l asteptam?
   La partea cu munca as fi mai prudent. Am plecat si v-am lasat pe tava toata munca noastra, da? Aveti doar grija ce faceti cu ea acum.
   Aia cu „soricarul in calduri” e penibila. Hai, poti mai mult de atat!

 3. Mooaaama ! Nu mai inteleg nimic . Grupul acesta vroia o platforma de idei pentru o noua constitutie , care ar fi dat nastere unei noi republici si , eventual , unui nou partid . bun. Aici este de vazut cat timp ar fi trebuit ca platforma sa ramana platforma . Astialaltii , adica , alde Neamtu , vroiau partid si asta cat mai repede . Voi v-ati retras sau ati fost dati la o parte . Voi v-ati oprit , ei au continuat .
  well , eu cred ( sper ca-mi pot lua libertatea de a spune ce gandesc ?) ca daca voi continuati si va indeplineati scopul si se acumula massa critica , veneau baietii destepti si faceau propuneri pentru preluare a acestei platforme si s-ar fi creat un partid , care – nu-i asa? – era si scopul final al acestei platforme…Spun ca , oricum , cred ca s-ar fi ajuns tot aici .
  Sincer , aveti toata simpatia mea si tot respectul ! Parerea mea despre politica , mi-am exprimat-o mai demult si , cu permisiunea ta , am sa mi-o exprim si aici . Politica nu poate rezolva problemele stringente ale umanitatii , pentru ca nu are expertiza . Singura care rezolva si va rezolva problemele omenirii este stiinta. De altfel , nu este opinia mea , dar am imbratisat-o . A spus-o mai bine si mai calificat decat mine Jaques Fresco.

  • Ziua buna tuturor,
   @crisuadi Detaliile sunt importante. Dupa decizia de a se construi un partid, luata in Septembrie inainte de iesirea pe net, toata lumea a consimtit sa munceasca pentru a se ajunge la un partid.
   Nimeni nu a mai pus apoi problema unei alte constructii. Eu am auzit de NR pe Politeia, dupa aceea decizie, desi il cunosteam pe Dacian de ani buni.
   Evenimentele s-au succedat foarte rapid!

   • CFG, si eu am fost de acord ca NR trebuie sa ajunga partid politic, dar, cata naivitate, nu-mi imaginam ca unii vor dori sa ajunga partid cu orice pret! Repede, pe picior, fara sa reuseasca sa creasca, fara documente, fara o strategie. Campania de Strangere de Semnaturi (CSS) a devenit scopul in sine al NR. Le-am spus „sefilor” ca oamenii intra intr-un partid politic pentru ca la sedinte sa discute si politica. Nu sa numere tabele, nu sa numere steaguri si sa schimbe dintr-un portbagaj in altul „echipamentul” de CSS. Si asta pentru ca unora le ard calcaiele sa candideze, sa ajunga in Parlament. S-au strans semnaturile. Dar cine si cum va fi NR inca nu stim.

 4. Politicienii sunt , de fapt , cei care manuiesc banii nostri , ai tuturor , de aceea in locul lor ar trebui sa punem tot oameni de stiinta , adica antreprenorii . Afacerile sunt o stiinta , nu le faci cu bafta .

  • Daca ne uitam bine, in cazul studiat nici macar nu e vorba de politica. E vorbe de oameni si caractere. Cel mult este vorba de democratie versus autoritarism intr-o miscare numita pompos si ipocrit „la firul ierbii”.. E vorba de buna credinta versus agende personale. Degeaba incrimineaza fostul coleg Lucian Pavel. Toti au plecat in tacere si au lasat „cadou” munca lor lui MN si gastii lui. Nu ne-am cerut inapoi semnaturile stranse, banii si, imposibil, timpul investit in actiuni de toate felurile.

   • Da . am inteles , ai perfecta dreptate .Al doilea coment al meu a fost ca o completare…Trist si ignobil . Mie unuia imi pare rau !

   • Spune-mi mie despre pareri de rau! Dar domnii acuzatori uita faptele care au declansat retragerea, si au consolidat ferma noastra convingere ca NR este practic „confiscata” de un grup autoimpus. Acuzatiile NKVD-iste aduse lui Eddy pentru un mail ironic, facute in public, cu sotiile celor implicati de fata! NU si-a cerut nimeni nici macar formal, nici prin juma de mail, nici prin SMS, scuze. Lor li se permite sa jigneasca, sa se comporte dupa bunul plac si sa „excluda” pe oricine, fie si in carciuma. Si acum vor respect? :)) Cele scrise mai sus, despre care stiam de la vremea petrecerii faptelor, arata cat de toleranti am fost, cat i-am rabdat (6 luni!) pana nu si-au pus poalele-n cap.
    Acum „obrazul” NR trebuie tratat cu manusi? Se comporta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Ca si cum „ereticii” n-ar fi fost impinsi afara chiar de comportamentul membrilor GIN! Acum pozeaza in domni si victime? UIta ca au invrajbit doua GIL-uri, cat pe ce sa fie ras Timisul de pe harta NR? Si asta aproba entuziast, probabil, Lucian Pavel & Comp.?

 5. Accentuarea sentimentului că e nevoie de un nou partid a fost ajutată şi de sondajul meu întâmplător publicat cu câteva zile înainte de apariţia Crezului, pe siteul Madame Blogary în care într-un set de 10 întrebări 48 de persoane au răspuns că e nevoie de un nou partid politic.

  Sondaj reluat sub o formă simplificată de Bleen (un alt gen de dictator de opinii pe blog o altă discuţie).

  Toate acestea fiind spuse, s-au investit nepermis de mult resurse de timp individuale în iniţiative cu risc crescut şi personalităţi fără limita moderaţiei.

  Succes celor care continuă, gen Lucian Pavel. Care are un sistem moral simplu, cu o certitudine folosind termeni biblici plăcuţi de netăgăduit a Adevărului, spre deosebire de cei care îşi pun întrebări şi-l caută zilnic.

  Probabil cu trei fugi cu drapele şi pancarte prin Vaslui, Bacău după strângere de semnături pentru înregistrarea partidului..un strigăt din răsfunduri No Hai..cred că vor reuşi să producă saltul calitativ în politica românească. Şi saltul de la propagandă la cel de educaţie. Mă rog, opinia mea personală, dacă ar merge la peşti pe o baltă, efectul ar fi acelaşi, şi măcar ar fi un crap pe masă seara, pe lângă semnăturile a trei pescari.

 6. Duh.
  Premize ,,alandala” : nu sunt membru NR / am citit manifestul cam la o ora dupa ce a aparut pe Blogary / am auzit de Tolea si de Aldea / sustinerea ,,comunitatii Politeia ” pt. NR mi s-a parut aiurea / opiniile ingineresti Bleen / Lazaroiu mi se par fara cusur/ Daca cineva imi vorbeste de Avva Mechentie il bag in … ../ Nu am citit Patericul / De ceva vreme salut cu ,,ziua buna la lumea buna” – ma face sa ma simt ca un fel de Pittis cu scrumiera pe strada- / am xx adeziuni de vreo 4 luni la NR si nici prin intermediul Huniad / Theo-Phyl nu am reusit sa le ,,predau” / interventia lui TOG pe Politeia de acum vreo trei luni ,, nu intrebati ce face NR pt voi ce faceti… nopti nedormite … frig…. stat in strada si discutii cu martalogi si geanabeti.. ma facea ( pe rand, desigur) sa plang si sa rad / Alexa … ( hic)
  Parerea mea:
  – acum, mulltumita NR, sunt cateva sute de tineri care – fie si la o apa plata cu lamaie/cafea cu zahar brun- nu discuta despre Mandinga
  – acum, multumita NR , astia au o sansa de a deveni social utili. Stiu, m-am uitat uitat o noapte pe FB la cine da like-uri la NR : expert retail Afumati, consilier marketing SC .. Palilula, da’ e mai bine decat s-o sparga pe Nulka la dinti
  – acum – multumita NR – au aflat si despre Mishu Jamie si despre Politeia si ( jur ca asta e socul maxim – Blogary) Poate ajung si la ILD poate si …
  – tinerii NR nu stiu,,cartela oua/paine/lapte/carne….” ,,revolutie” ,;mineriade” ,FDSN pt ca nu au avut parte de ele si nu le pot intelege cum nici fi’mea nu intelege cum nu existau decat 10 min. de desene animate pe zi – da ‘ pe celelate canale ce era?
  – Theodoru ala de de la Sibiu este clar un bou. Da’ bine ca nu construieste dreapta din interiorul USL-ului.
  Bref, hai sa vedem -mie mi-e foarte usor !- NR ca o jucarie. Noi, cei batrani si seriosi , cand am fost la joaca am facut PSD/PNL/PNTCD/PDL/PRM ,s.a. m.d.
  Au fost sperante in privinta NR? Nu. Scrie si la Pateric,, Ce se naste pe bloguri, pe bloguri moare”
  Am terminat berea.Sa mergem la refil..
  la puscarie, nastase la puscarie, la puscaaaaaarrrrrie , nastase la puscariee , la puscarie

 7. Pingback: Noua Românie | Cu bătaie lungă | Jurnal Iuga Mihnea M.

  • Nu rasuci sutitul in rana. 🙂 N-am fost naivi, am crezut ca din interior se vor putea pune pe calea cea buna. Dar nu este asa. Baiatul este setat spre propria propasire, patruns de propria persoana si va fi de neclintit, nu in credintza fata de dreapta, ci fata de scopul sau de a prinde un scaun de parlamentar. In aceste conditii, de ce sa sustii un Robert negoita de dreapta? Nu-i suficient ala de stanga?

 8. Pingback: Pre-istoria Noii Republici şi istoria ne-romanţată | pierduti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s