Artimetica legitimitatii Presedinte vs Parlament: mai e poporul suveran in Romania?

Tone de cerneala si hartie, miliarde de GB s-au consumat pentru a explica situatia actuala politica din Romania. Pana la urma, contorsionate sau nu, legile si Constitutia, ar trebui sa tina seama de legitimitatea puterilor statului aflate in coflict.

Prea multe vorbe, sa ne uitam la cifre:

Legitimitatea Presedintelui se sprijina pe votul direct din 2009:

5.277.068 voturi a primit Traian Basescu in al doilea tur de scrutin din 2009.

Parlamentul, mai exact cei 256 de parlamentari care au votat suspendarea presedintelui au adunat, socotind o medie exagerat-generoasa de 15.000 de voturi/parlamentar) cel mult 3.840.000 de voturi.

Poate trebuie mentionat ca, de pilda, Crin Antonescu PNL a adunat sub 10.000 de voturi (29.80 % ), ajungand in Senat de pe locul 2, la redistribuire. Victor Ponta, in colegiul sau din Gorj a strans tot pe la 10.000 de voturi, deci cu mult sub media pe care noi am calculat-o pe cap de parlamentar.

Asupra legitimitatii parlamentarilor, mai atarna si incalificabila ignorare a rezultatelor referendumului din 2009.

6,740,213 voturi DA pentru Parlament Unicameral (77.78%)

7,765,573 voturi DA pentru maxim 300 de parlamentari (88.84%).

Deci, niste domni care nu aduna nic pe departei 4 milioane de voturi, suspenda un presedinte votat cu peste 5 milioane si ignora un referendum unde 7 milioane de alegatori si-au exprimat acordul pentru modificarea organizarii Parlamentului.

Articolul 2 din Constitutie spune asa:

Suveranitatea
(1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.
(2) Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

Poporul suveran si-a exprimat vointa prin alegeri. Prin ticalosie si tertipuri, un Presedinte ales a fost suspendat de un numar de parlamentari ale caror voturi adunate nu ating nici pe departe sufragiile stranse de presedinte.

Poporul suveran si-a mai exprimat vointa prin Referendum. Voturile in favoarea Referendumului sunt de doua ori (1) mai multe decat voturile cu care au intrat in Parlament cei 256 de „suspendatori”.

Si atunci, ce facem cu suveranitatea?
Art. 2 din Constituie spune clar: (2) Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

Exact asta face Parlamentul plin de traseisti si condamnati penal, incompatibili si trimisi in judecata pentru coruptie.

S-au asezat deasupra Constitutiei. Vointa poporului suveran nu mai conteaza pentru ei.

Si cica nu e lovitura de stat, e totul in regula.

Oare Avocatul Poporului si CCR isi dau seama de asta?

Dar cei care vor vota la Referendum?

 

 

Publicitate

5 gânduri despre „Artimetica legitimitatii Presedinte vs Parlament: mai e poporul suveran in Romania?

 1. Parlametul este institutia cea mai reprezentativa a democratiei in toate tarile.
  Cineva spunea ca democratia incepe acolo unde sunt cel putin doi care iau o decizie.
  Constitutia acorda puteri reduce presedintelui tocmai din acest considerent, ca un om nu poate fi mai democrat decat un colectiv.
  Cred ca se face pra mult caz de suspendare, care nu-i o sanctiune. Ea devine o sanctiune daca referendumul va stabili ca presedintele trebuie sa paraseasca institutia.
  Este cat se poate de democratica reevaluarea activitatii presedintelui. Eu as prevedea in Conatitutia ca fiecare presedinte la jumatatea mandatului sa fie obligat sa se supuna referendumului de validare.

 2. Ar fi o idee buna impartitul copiilor textulu ! Doar ca, avem o problema. Ar fi oaresce nevoie de traducatori din romana in romana… Textul e ok, da’ ar cam trebui adus in forme simple, cu propozitii nu foarte lungi, cu reformulari, explicitari, samd.. Adica – minime masuri ca lumea ailalata sa priceapa despre ce se face vorbire intr-insul..
  Tocmai ce am asistat la prezentarea CI de catre o subalterna – catre sefa (mare uslasha), in scopul dovedirii prezentei la aiureala de duminica. Si numai ce o aud emitind in gama de acute „il urasc, il urasc din suflet pe B..” si alte variatiuni pe aceasta tema. M-am cam blocat intr-o faza 1 la vehementzele tipei, apoi in faza 2 am cerut (pe ton normal) 3 motive pentru sentimentele dumisale. A fost rindul ei sa se blocheze, asa ca si-a amintit subit ca are ceva de lucru si dusa a fost. Si cam asa mi-s multi colegi. Real world este plecata in vacanta, or i s-o trage de la soare ? poate caldura ? Sau ca maninca prea putin seleniu ? Nu imi dau seama ce au dar parca-s toti piscati de streche de sar la cele mai marunte tentative de discutie normala. Modelul „adult – adult” nu prea tine, pare mai aproape de tinta varianta „adult – copil”.. Diar Z, poate reiei ? Or lucram individual si incercam sa producem ceva flyere de uz comunitar ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s