Update 24 martie 2013:
Nu-mi place sa zic „si doar v-am spus”. Mi se falfaie de „meciul” Blaga-Udrea, terminat cu contestatii si lepadari prezidentiale de PDL. Dar cele DOAR 209 voturi pentru motiunea Macovei ne arata clar de ce PDL ar face bine sa ne lase in pace, iar FC, NR si PNT ar face bine sa schimbe modul in care fac politica, ca sa n-aiba soarta PDL. Mai, liderilor, maximi, minimi, medii sau de-a dreptul mediocri, s-a dus vremea „iluminatilor”. Pana si Base a luat tzeapa ieri. Blaga pare castigator, dar a pierdut si el big time.
Gata! Nu mai visati in secret la „realizarili” lui Antonescu. 103% e imbratisarea dragastoasa a ciolanului de catre activul de partid, gurile de hranit ale celor care nu cunosc alta viatza decat slujbusoara la stat, sinecurica si banutzul de la partid. Nu e nicio victorie.
Postarea originala din 25 februarie:
Motiunea „Reformistii” din PDL a provocat mult mai multa emotie-aprobare-speranta in cadrul opiniei publice ( deci a votantilor dreptei) decat in lumea politicienilor. Era de asteptat. Pentru ca propunerile lor ameninta nu numai structurile bine intepenite si anchilozate ale PDL, ci si, prin comparatie, ale partidelor din intreg spectrul politic.
Un singur partid care va face serios reforma incepand din interiorul sau, de la propriul statut, de la propriile mentalitati, risca sa lase in off-side aliati si inamici. Pune in fata ochilor o oglinda in care nu le va placea sa se priveasca. Nu poti predica „democratia” in afara si in interior sa mergi „pe burta”, cu alegeri prin delegati – de a caror ghidonare vor avea grija puternicii zilei in partid. Raportarea la „membrii simpli” despre care a vorbit Monica Macovei a dat fiori pe spinare nu numai PDL-istilor. Alegerile interne, prin votul direct si secret al tuturor membrilor, trec puterea in prea multe maini ca sa mai poata fi dirijate de la centru ca astazi.
O treaba simpla, dar vor veni destui care sa zica: nu avem stadioane atat de mari pentru asemenea alegeri! Nu, zau, Frantz? Dar n-ai filiale unde sa organizezi votarea pe plan local, iar la Congres sa vina doar un om cu procesul verbal al alegerilor? Atat de greu o fi? Partidele mari, care reusesc sa supravegheze 18.000 de sectii de votare din toata Romania, nu pot organiza sectii de votare pe filiale sau organizatii? Iar partidutelor mici nu le va fi greu sa faca la fel sau sa gaseasca o sala de 200-1000 de locuri.
Partidele mai mici, nou-infiintate sau, ma rog, nou-preluate, au statute echivalente cu ale celor vechi. Voturi prin delegati si foruri de conducere care pot face si desface ce vor si cand vor fara o minima consultare cu organizatiile. Cu membrii mai vorbim peste 4 ani, in campanie, ca doar principalul criteriu „meritocratic” este numarul de afise lipite si dexteritatea de a flutura steagul.
Ce a impiedicat Noua Republica sa-si faca un Statut dupa alte reguli? Ce tine Forta Civica in vechile canoane? Cine l-a tinut pe Aurelian Pavelescu sa desclesteze degetele de pe stampila si, ca un bun jurist, sa faca un Statut al PNTCD care sa fie model pentru toate partidele care se vor democrate? Nimic. Si totusi, iata-le, istorice sau noi-noute, anchilozate, niste jucarii pentru lider. Niste PDL-uri mai mici. Cu „elite” si lideri ce se vor intepeniti pe veci in scaune.
Si mai e un „detaliu” semnificativ: cand vorbeste de reforme si criterii de integritate Monica Macovei chiar o cred. MRU, Pavelescu, Neamtu doar emit fraze frumoase si fac fix pe dos. Deci, nu va asteptati din partea lor la o sustinere entuziasta pentru Monica Macovei si „Reformisti”. Daca cineva va face intr-un vechi partid, sau intr-unul nou, adevarata reforma in politica, risca sa trimita in derizoriu toate partidele „de autor”..
Si nici n-ar fi prea greu. Nu-ti trebuie mari sondaje sa te prinzi ca partidele de dreapta merg „hais”, iar electoratul a luat-o deja ‘cea”. In patru ani, 16% va parea un vis frumos, iar pragul electoral un Everest.
Nu trebuie inventat nimic. Toate deja s-au scris in carti, reviste sau chiar pe bloguri. De pilda, am preluat mai jos cateva observatii critice ale sistemului politic de astazi si solutiile aferente, asa cum le-a sintetizat excelent Cristian Goian:
„Efecte ale regulilor politice existente astazi in Romania:
– alegatorii nu decid decat foarte putin, decizia cine sa devina ales este in mare parte doar a catorva
– alesii nu sunt raspunzatori pentru ce fac in timpul mandatului
– politicienii isi asigura decizia dorita in filiala iar prin negocieri intre grupuri si la nivel national
– sistemul politic este un sistem cu feedback redus
– politicienii necinstiti sunt favorizati in detrimentul celor cinstiti de aici numarul mare in politica al celor cu un anume profil caracterizat de predominanta interesului personal
– schimbarile se fac numai de sus in jos si presupun inlocuirea oamenilor ‘lor cu ai nostri’
– permanentizare in politica a tipului de persoana care pune interesul personal pe primul loc, a celor dispusi sa faca orice pentru a parveni
– indepartarea de la treburile cetatii a cetatenilor, acestia nu au astazi parghii in ceea ce-i priveste pe alesi.”
„Insa o shimbare reala a felului in care se face politica in Romania se realizeaza atat cu oameni cu comportament nou cat mai ales cu reguli noi. In conditiile in care vorbim de democratie reprezentativa vorbim in primul rand de functii alese nu de cele numite.
Aceste reguli noi sunt:
A. Revocarea unui ales in functie publica in timpul madatului.
Presupune posibilitatea initierii procedurii de revocare de catre alegatori, daca se aduna un procent de minim 12%, 15%, 20%, …, din numarul acestora. Alte doua bariere sunt : revocarea sa nu poata fi initiata in primul an de mandat precum si sa se poata face doar odata intr-un mandat. Odata procedura indeplinita urmeaza scrutinul de demitere propriu-zis.
B. Alegeri primare pentru desemnarea candidatiilor.
Presupune ca decizia desemnarii candidatilor sa fie la alegatori si nu la un numar restrans de persoane cum este astazi in partidele din Romania.
C. Revocarea unui ales din partid in timpul mandatului.
Similar revocarii unui ales in functie publica trebuie sa existe posibilitatea initierii procedurii de catre un numar de membri de partid, in conditiil e existentei acelorasi bariere (nu in primul an, doar odata pe mandat). Scrutinul propriu-zis se organizeaza doar daca se se aduna numarul minim de membri prevazut (ex.: 35%).
D. Votul direct fara delegati in partide.
Presupune votarea directa de catre membri de partid, la toate nivelurile si la toate scrutinurile existente in partid, fara intermediul unor delegati. De exemplu: pentru statut, alegerea Birourilor de filiala, a Birourilor Centrale/Nationale. Nu presupune folosirea votului electronic desi acesta ajuta.”
(Materialul integral al lui Cristian Goian aici: http://impres.org/2012/09/16/patru-reguli/ )
Reblogged this on IMPRES.
Misule iti voi strivi corola de minuni a acestui subiect. 😀
Motiunea nu ameninta pe nimeni. Desi mi-as dori sa aiba macar o rata de succes semnificativa, un 15-20% sustinere, am vaga banuiala ca se va repeta ce s-a intamplat acum 2 ani.
Motiunea „reformatorilor” nu ameninta pe nimeni, grupul „reformist” este un exotism PDL, pe care domnul Blaga e decis sa-l „cuminteasca”.
Despre democratia din partide vei fi surprinsa sa o regasesti mai degraba la stanga decat la dreapta. Dreapta e sub spectrul personal. Dreapta e emotiva, dubitativa si adeseori irationala. In meciul delegati versus alegeri interne miza e relativ mica. Daca delegatii ar fi alesi de membrii partidului prin vot liber ar fi cam acelasi lucru. Daca ar fi alegeri interne ar fi mult mai frumos si mai interesant ca eveniment politic, ar presupune dezbateri si antentie media, plus o deschidere fata de societate a partidelor.
Insa sa fim seriosi, singurii care au facut vreodata alegeri interne a fost PSD-ul lui Nastase, un proiect semnat Victor Ponta. Amuzant nu?
Apelul la 10-12 000 de delagati facut de doamna Macovei a lasat rece conducerea PDL. Blaga controla bine CNC-ul. Despre alegeri interne in PDL acum imi aminteste de un citat din Iosif Visarionovici, nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara.
Motivele anti-alegeri interne citate de tine sunt amuzante si trimit ideea in ridicol.
Insa exista intradevar un pericol mai ales in pesiajul politic romanesc, populismul. Populismul iti trimite valorile la cos si programele politice in desuetitudine. Pentru ca cetatenii romani in marea lor majoritate si membrii de partid de asemnea impartasesc mai degraba valori de stanga. Tine de saracia romaneasca, educatie noastra precara si sute de ani in care a trebuit „sa ne descurcam”.
Imi place minoritatea in care ma misc, liberala, educata, serioasa, dar sa nu confundam cu ceea ce ne place cu realitatea romaneasca.
Adesori nu reusim sa intelegem ceea ce se intampla in Romania privind prin filtrul personal.
Partidele noi sau vechi trebuie sa serveasca si sa se sacrifice pe altarul birocratiei. 😀
Este eronat sa crezi ca nu consulta membrul de partid decat odata la patru ani. Daca vrei sa dau un exemplu personal si eu nu sunt decat un membru simplu si nu pot spune ca nu sunt consultat, nu intreb sau nu reusesc sa imi aduc un aport in cadrul partidului. E o viziune din exterior usor fortata.
Cand vorbesti de Forta Civica ca „intepenita” pot spune ca esti in eroare. Nu e nimeni insurubat in functie si nu vad „vechi canoane”. E un sistem, un instrument politic care functioneaza dupa niste reguli si este destul de flexibil pentru a modifica pe parcurs metodele, atitudinile si oamenii. Evenimentele recente le cunosti si nu am chef s adiscut despre ele, insa invalideaza premisa ta.
Faci o confuzie intre sustinerea necesara a doamnei Macovei si sustinerea dumneaei din partea liderilor altor partide. Conform bunei cuviinte orice discutie despre alegerile din alt partid presupun critica si amestecul in afacerile lor interne si asa prea zbuciumate ale PDL.
De ce ar trebui FC sa zica ceva despre oricare din cei 3 competitori la conducerea PDL? Care e influenta care ar putea-o transmite altui partid?
In opinia mea de „analist politic” 🙂 demersul corect este ca Reformistii si doamna Udrea sa reusesca sa convinga membrii, sefii de filiale si delegatii PDL, nu prietenii de pe Facebook, presa sau surprinzator electoratul. Acest mesaj l-am transmis domnului Politeanu din vara lui 2012. Am spus acelasi lucru domnului Paleologu care se fereste „sa nu ia o bata”, domnului Baconschi si altor „reformisti”.
Daca doresc firave semne de speranta, atunci sunt obligati sa convinga membrii PDL inainte de toate. Doamna Udrea vad ca a inceput acest demers. Sper ca „reformistii” au initiat acest proces de mai devreme, altfel in mod regretabil, vor avea efectul „senzational” al lipsei de sprijin intern. Reactia probabila in cazul unei „infrangeri asteptate” va fi PDL nu se poate reforma, nu se poate schimba nimic si scarba politica „a dreptei” va balti in continuare.
Daca vrei sa vorbim despre statute, aminteste-ti cand amandoi eram membri Noua Republica, unde alaturi de colegii galateni am facut 2 statute nebunesti de-a dreptul. De altfel am cerut si sprijinul vostru, al aradenilor, timisorenilor si clujenilor. A rezultat un mare fas, dar a fost bun pentru ca ne-a obligat sa gandim creativ, sa facem un proiect, dar s-a lasat si cu frustrari peste care unii nu au reusit sa treaca! Cred ca Patras a contribuit enorm la satutul NR si cred ca acel statut arata binisor.
Ce vreau sa iti spun Misule e ca surprinzator, nu in statut, nu in hartii, asumari de pozitie, doctrina si declaratii politice sta credibilitatea, perceptia publica si succesul electoral. NR de exemplu are hartii excelente, e „pur si curat” insa amandoi stim cum si ei stiu ca si noi doi ca gargara nu va inlocui credibilitatea. Doctrinar stau cat se poate de clar nu? 🙂 Insa concureaza PNTCD la capitolul dimensiune reala a partidului.
Pe doamna Macovei si eu o cunosc si tu o cunosti. Si cred ca iti amintesti caci erai de fata intrebarea mea, „daca considerati ca PDL e nereformabil, daca vreti schimbare, ce va opreste sa veniti la noi la Forta Civica”?
Am spus-o cat se poate de clar si s-a suparat in acea seara pe mine. Si eu si dumneaei am trecut peste si am discutat ratonal ulterior. O apreciez si imi place de dumneaei. Insa un politician este necesar sa aiba si abilitati de negociere, nu cu infractorii, nu cu coruptii, ci cu colegii dumneaei de partid.
Trebuie sa inspiri incredere si o promisiune de succes. Sper din tot sufletul macar o parte din delegatii PDL sa reactioneze la mesajul dumneaei si al colegilor „reformatori” insa cinicul din mine imi spune ca sa fiu cu picioarele pe pamant.
La capitolul distanta intre teorie si practica cea mai corecta intrebare este ce l-a oprit pe domnul Goian sau Tolea sa isi impuna ideiile lor frumoase in cadrul PDL?
Voi fi cat se poate de sincer, ceea ce iti doresti tu, eu sau domnul Goian nu are legatura cu ceea ce isi doresc cetatenii care participa la alegeri. Integritate, morala, etica? Am un raspuns dureros la aceste propuneri, Rosca Stanescu, Becali, Felix Voiculescu. Pentru ca bunul popor roman este de stanga si astia dreptaci, conservatori, crestin-democrati si liberali suntem o minoritate nesemnificativa. Antreprenoriatul romanesc nu numai este microscopic ci blamat de societatea romaneasca. Expoatatorii si capitalistii sunt urati sincer de marea majoritate a cetatenilor. Nu invidiati ci urati. Cand vom intelege ca electoral, pentru ca partidele se masoara electoral si nu in bune intentii, marile succese „ale dreptei” cum zice Barbu Mateescu, ale basescienilor tin de un mesaj dual si inteligent care promitea presperitate prin impozitul unic de 16% si minunatele tepe din Piata Victoriei atunci intelegem premisele de lucru.
Cand vom intelege ca pasunismele, intoleranta, sectarismul sunt ciuma pentru electorat, cand vom fi atenti la un mesaj care implica prosperitate, sau mai clar portofelul, cand vom folosi populismul cu inteligenta si vom oferi si refularea necesara pentru descatusarea frustrarii cetatenilor, vom avea succes si rezultate „pe dreapta”.
Momentan dreapta are tot atata sustinere cat o margareta ofilita. Reculul e natural. Vom creste, natural si inteligent daca vom face pasii necesari. Altfel vom mai sta la bara. Sa nu uitam ca peisajul actual e fluid. Cristian Diaconescu din ministru in guvernul Nastase, membru UNPR si om de stanga l-am vazut promovat ca prezidential al dreptei. Deci eu zic ca nitica moderatie si un pic de pragmatism nu strica.
Daca am retinut ceva din mesajul motiunii reformiste este mesajul de unitate. E cel mai bun mesaj din intreaga motiune.
Daca vei confunda orice purtator de aripi in inger, vei avea surpriza sa descoperi ca de fapt noi vorbim de gaste. Pentru politica e curva, iar virginele fie inteleg cum functioneaza doamna politica, fie mor cu pieptul sfartecat de lama realitatii si rostogoliti pe treptele altarelor din Modrogan si Kiseleff in ritualuri absurde numite congrese.
Da, mah, pe electorat nu-l intereseaza zici? 16% e un scor bun? Economia, care va umple portofelul, e strans legata de principii, valori, justitie. Nu le poti separa nici mort. Coruptia ucide concurenta, favorizeaza jaful. Si cum naiba o sa faci toate astea cu niste politicieni atat de inclinati spre compromis si cazut la pace cu coruptii. Nu-ti trebuie intai o sita?
Misule poate fi si 5%. Economia e un cuvant maret. Din pacate la vot asia care au de-a face cu economia au laes sa isi „cumpere linistea”. Ce rost are sa te bati cu nebunii, cand esti insignifiant si „nebunii e multi si prosti bre”?
Uite daca as fi destept si as face comunicarea pentru PDL sau alti dreptaci as scoate cumantul „coruptie” din orice discurs. Acum il uitlizeaza Victor Ponta pentru a inrama dreapta!
Intrebarea corecta la sita ta e cine controleaza sita. In SUA a fost esential acest lucru.
Nu confunda instantele morale, judecata de apoi, cu politica.
Nu „curatenia” lipseste ci politicile. Dar putem visa frumos in continuare la aria ingereasca a dreptei. In 9.12.2012 draga noastra dreapta a fost violata cu srag de USL. Atunci au avut amabilitatea de a folosi lubrefiant de calitate. Mai tarziu nu cred ca vor avea scrupulele astea. 🙂
TOG – Marsati pe ideea ca „politica e curva”, „numai asa se poate” sau „asta-i situatia” si o sa va bucurati si la 5%. Cum te uiti asa pe hartie la un grafic care ilustreaza raspandirea inteligentei in randul votantului roman – grafic sub forma clopotului gaussian – trebuie sa iei in calcul ca votantii pe care-i numiti voi „de dreapta” sunt si pe curba lui Gauss tot in dreapta. Adica sunt mai destepti decat ai lor. Therefor succes cu virginele 🙂
Zeno cat e „dreapta” asta? 500 000 – 1 000 000 de alegatori? Exista sau e doar un mit? Cati alegatori sunt necesari sa castigi alegerile? Cum se castiga alegerile?
Sunt intrebari simple, corecte. Tu amesteci politica cu altceva. Politica e curva e doar o sintagma pentru a aduce oamenii cu picioarele pe pamant. De ficare data cand patinezi cu cocorii printre norisori aminteste-ti ca un cutit intre omoplati es instrument politic. In politica nu ai prieteni ci interese. Putem sa ne dam feciorelnici cautand himenul rupt pana diseara.
Discutia e simpla si se rezuma la increderea pe care o are Misu sau eu in Monica Macovei. Ca sa castige are nevoie de voturi. Nu de ale mele sau ale tale, ci ale delegatilor PDL.
Sunt reguli gresite, e rau si viata e dura, „ocaziile se razbuna” e doar gargara.
Ai un tel, impunerea motiunii si ai metode de ati indeplini acest tel. Sper din tot sufletul ca consumul de benzina la reformistilor sa fie la un nivel urias in urmatoarea luna. Fapturile telefonice sa sperie firma de telefonie.
Caci daca stau in like si share, atunci e bai.
Spune-mi ticalos, nemernic sau doar cinic. Insa nu ma aburi cu principiile. Politica cere victorii, sau macar infrangeri onorabile.
De ce am eu dreptate? Pentru ca in 9.12.2012 un candidat fain si curat a fost facut arsice de Felix. Pentru Udrea ce-a netrecuta de comisia Macovei a scos cel mai bun scor pe tara.
Chestiuni simple. Tu vrei sa oferi fois gras alegatorilor, cand toti cumpara de la shaormarie si te intrebi de ce nu ai clienti.
Preferam adevarul sau spunem alegatorii sunt prosti?
Alegatorul nu e prost, dar cand vede pe taraba marfa najpa, nu da banii. Voi cica v-ati trimis candidatii catre dreapta cu un mare program electoral de stanga. Daca te uiti pe ORC, vei vedea cate firme inregistrate sunt. Acolo e bazinul electoral al dreptei, dar daca nu-i vorbiti, nici el nu va aude cand cereti voturi. MIlionul care a venit la vot pentru ARD sunt din aia milosi,sa nu lase USL fara Opozitie. Nu ca i-ati fi convis.
Dear TOG,
1. Aplicand teoriile sociologiei si marketingului politic precum si rezultate din mai multe studii, numarul de potentiali alegatori cu tendinta de a vota proiecte (ATENTIE! – proiecte, nu oameni) de dreapta, este in general egal cu ala de stanga (respectiv vreo 9.1 milioane in RO). Proiectul de reforma a statului a lui Base a reusit sa atraga voturile a vreo 60% dintre astia, pentru ca Base a fost consecvent in promovarea si sustinerea lui.
2. Norisorii si cocorii sunt apanajul defunctului ARD (PDL, FC, PNTCD) dupa cum s-a vazut, nu a lui Misu si nici al meu. Caderea libera este fix din nori dintre cocori si cand o sa dati cu fundul de „solid ground-ul” patului popular pe care s-a consumat violul Albei ca Zapada sa nu chemati CSI-ul ca n-ajuta,.
3. Candidatul fain nu a fost facut arsice de Felix. Felix nu a scos o vorba impotriva lui. Selectia candidatilor se face in functie de profilul alegatorului vizat. A facut cineva vreun studiu profesionist in sensul asta?
Daca ne apucam sa cantam dupa ureche de cele mai multe ori vom fi fluierati de public. Si tu o sa-mi zici ca publicul e de vina ca fluiera, nu? Please, fa un efort si reanalizeaza-ti abordarea dintr-o perspectiva mai obiectiva.