Uite popa, nu e popa, sau hocus-pocus cu o cladire de 60 de milioane de euro

Motto: “Neamurile si vecinii ti-i da Dumnezeu”

Credeam ca nu ma mai mira nimic in Romania. Dar, nu-i asa?, niciodata sa nu spui niciodata! Zilele trecute, “frunzarind” pe net, am dat peste o poveste care mi s-a parut halucinanta.

Istoria e simpla. Un ins are un teren si vrea sa construiasca pe el o cladire. De buna credinta, merge la vecinul sau si-i spune ce vrea sa faca si-i cere acordul. Pe care vecinul il da in scris, fara ezitari, obtinand in schimb un etaj al viitoarei constructii. Insul se apuca de treaba, isi sufleca manecile, deschide punga, face proiecte, expertize, cere patalamale, avize si autorizatii, isi vede de ale lui.

Trec doi ani. Intr-o zi, vecinul se razgandeste si spune ca nu mai doreste ca insul sa construiasca pe terenul respectiv, ca-i face praf, ca e zgomot si il deranjeaza din meditatie. Incepe un meci juridic care dureza 13 ani si 140 de dosare: anuleaza autorizatia, repune autorizatia, fond, recurs, alta instanta, alt fond, alt recurs, la nesfarsit. Intre timp, cladirea este terminata, receptia facuta si proprietatea insului intabulata. Insul plateste primariei impozit pe ea, dar nu o poate folosi pentru ca a nu se mai stie cata instanta a dispus demolarea ei. Demolare care ar costa cam cat constructia: 60 de milioane de euro. Ironia sortii este ca banii de demolare nu ar fi nici ai insului, nici ai vecinului. Ci ai obstei.

Toate aceste “minuni” nu s-au intamplat in Absurdistan, ci in tara europeana numita Romania. Nu intr-un catun uitat de lume, ci chiar in Capitala. Insul din povestea noastra este o companie oarecare, cu capital strain, iar vecinul care nu si-a tinut cuvantul, este un preot, dar nu unul oarecare, ci ditamai episcopul. De unde si zicala: “sa faci ce zice popa, nu ce face popa”. Ma nedumereste insa ceva: noi, bucurestenii, ce vina avem sa platim o poala de bani pe demolarea unei cladiri noi-noute? Si cat e de in regula toata povestea asta?

Publicitate

5 gânduri despre „Uite popa, nu e popa, sau hocus-pocus cu o cladire de 60 de milioane de euro

 1. Pingback: Scrisoare deschisă Urbi Bucharest et Orbi | blogdecainerau

  • Asta ziceți dvs. Instanțele și nu au fost puține au spus ca autorizația de construcție a fost eliberată de sectorul 1 și nu de către primăria București, din eroarea primăriei și nu a constructorului. Să demolam primăria, zic.

   • Jedi,
    Povestea este halucinanta pentru cine o aude pentru prima oara. Da este halucinanta pentru ca reprezinta in detaliu ceea ce inseamna coruptie institutionalizata la cel mai inalt nivel care a fost promovata de prietenul matale zis si Base, inca de pe vremea cand era ministrul transporturilor, mutandu-se apoi la primaria capitalei ajungand in final acolo unde si-a dorit inca de pe vremea cand era selful parator de mateloti la Amver. Si cand te gandesti ca povestea asta este numai una din romanul de povesti una mai halucinanta decat alta, si toate in numele combaterii coruptiei in Romanika, unde totul s-a condus dintr-un ochi si-o laba de buldog care cand ciolanul a ramas uscat s-au mutant cel din urma la liberali schimbandu-si parul de buldog jegos si balos, purificandu-si singele de pedelist intr-unul de libertin, liberat crezand el fiind…de pacatele si antegedentele trecutului. Simplificarea prin rezumatul care incerci sa-l faci nu reprezinta nimic din adevarul istoric pur al povestii. Daca nu esti in cunostiinta de ceva nu te baga…ca-ti sta mai bine asa…iar cand afli…considera ca ai fost norocoasa sa te illuminezi si sa nu mai zaci in necunoastere de cauza.

 2. Pingback: INTERVENTII LA TRIBUNALUL BUCURESTI – Cetatenii nu vor sa plateasca 100 milioane euro despagubiri pentru turnul Cathedral Plaza si cer sa nu se autorizeze demolarea lui. In procesul de la TMB, Primaria Capitalei nu exclude varianta intrarii in legali

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s