Etatiștii mai vor un osișor

Dupa ce a ieșit niște fum din creierul CSAT, domnul presedinte ne-a transmis in ritmul lui de Morse că: ”În ceea ce privește laboratoarele, România va dezvolta o rețea de laboratoare acreditate, care pot analiza inclusiv soluțiile dezinfectante. Am discutat despre condițiile necesare creării unei asemenea rețele, care să asigure controlul oficial conform cerințelor Uniunii Europene.S-a luat decizia ca Guvernul României să elaboreze un program de investiții pe termen lung. Acesta urmărește, pe de-o parte, crearea la nivel național de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficienței biocidelor, iar, pe de altă parte, reorganizarea și dotarea corespunzătoare a autorităților de control în domeniul sănătății publice, la nivel central, cât și teritorial, cu respectarea regulamentelor și a standardelor europene în domeniu.”

Băh, baieti, sunteti capii? Adica hai sa mai cream niste buzunare in care sa mai intre niste bani. Echipamente, constructii, reactivi, posturi de directori. Si cea mai rea dintre toate, posibilitatea ca ”probele” sa fie mânărite ca și până acum, când își făceau spitalele autocontrol sau se facea DSP că le controlează.

Ia luați-vă voi mânuțele hulpave din sacul bugetului, lichele nepricepute! Exista in Romania retele de laboratoare de analize la care voi nici nu puteti visa. Si daca n-au ce trebuie pot face achizitii mai repede si pot pune in functiune echipamentele in timp-record, nu cum ati facut voi cu sectia de arsi de la Urgență. Că privatul dă din buzunarul lui și nu scapă bănuțul până treaba nu merge-ceas.

Selectati 3 firme cu laboratoare după criterii exigente tehnic. Stabiliti pretul mediu al pietei cu toti si sa nu va aud că sunt mai scumpi. Cat ar costa, măh, să construiți și dotați voi laboratoare? În cate zeci de ani s-ar amortiza diferența de preț? Deci, lăsați prostiile.

Casa Natională de Asigurări de Sănătate, că doar ea plătește inclusiv infecțiile,  stabilește unde se face controlul și dă temă. Direcțiile de sănătate publică, că tot au inspectori care freacă menta, să meargă să ridice probe de la spitale, policlinici și unde mai trebuie. Sanitatie, dezinfectanti și tot ce ar putea să facă o breșă în zidul contra microbilor. Se trage la sorți un laborator din cele 3 care să pregătească mostrele pentru analize, să oprească probe-martor și, mai ales, să le anonimizeze, dandu-le doar numere. Un al doilea laborator primește probele și emite rezultatele, care se întorc la laboratorul care le-a pregătit. Acesta îi trimite DSP rezultatele cu nume-prenume-spital. Care să fie obligat să le puna pe internet de îndată, bune sau proaste și să le transmită CNASS.

Să vedem dacă le mai dă mîna să acopere mizeria, să vedem dacă spitalele mai cumpără apă chioară, dacă epidemiologul in house nu aleargă de nebun prin spital, să prevină infecțiile. Pentru că, nu-i așa, CNASS poate refuza la plată serviciile care se datorează neglijenței spitalului.

E doar o idee, așa, lejer, la cafea, care, desigur, ar putea suferi multe îmbunătățiri. Doar că, fără mari eforturi, aceste controale pot începe de  mâine, nu peste 5 ai8 când o face statul laboratoarele lui Pește.

Ideea e asta: Statul va avea mereu tendința de a crea noi structuri, de a se lăți și cheltui tot mai mult, pe spinarea contribuabilului și nu-i place să fie controlat. CNASS plătește blind, joacă poker cu banii NOȘTRI și face pe victima, dar nu se implică nicicum. Și mai e ceva: Statului nu-i plac privații. Chiar dacă o economie întreagă dovedește că la privat se muncește mai bine și mai cu grijă pentru bani. Statul are monopoluri falite, că, deh, responsabilii sunt politici, adică niște dobitoci care au lins mai harnic pantofii șefilor de partid.

Publicitate

Un gând despre „Etatiștii mai vor un osișor

  1. Statul e ca un popa: ia si de la vii si de la morti si nu are mana de dat ca una e de luat si una e de binecuvantat.
    Asa si oligarhia, acum a mai gasit o nisa de furat, ca de, vin alegerile in toamna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s