Pietroiul votului si Molotov-ul civismului

Ceva e putred. Nu numai in Danemarca lui Hamlet, ci in toata lumea. Clasa politica mondiala a ajuns la pepeni. Vantul schimbarii bate mai tare decat in 1989. Relatia dintre cetateni si stat e pe cale sa se schimbe. Decenii la rand a stat cetateanul lumii comod in fotoliul lui, considerand politica o chestie murdara de care trebuie sa se ocupe altzii. Cum ar fi golitul tomberoanelor de gunoi, de pilda.

E cool, daca ai energie civica, sa te ocupi de salvarea balenelor, a maidanezilor, a florilor de cactus si a puilor de shobolan pitic. Admirabil! Doar ca am uitat esentialul: „scarbavnica” politica ne dirijeaza vietzile.

Guvern dupa guvern a mai „dat ceva”. Nimeni nu pare sa fi observat ca au ramas pietze nereglementate, jocuri piramidale nepedepsite prompt de lege, evaziuni si escrocherii de miliarde, mondiale, nesanctzionate, milioane de functzionari ai statului care nu se stie ce fac.. Si cand a ajuns funia la par, ups!, iata Criza.

Suntem suparatzi, vocali, ocupa cutare, mai ocupa si cutare. Si e toata lumea de vina, mai putin cetatzeanul! Da, da, acela care nu s-a dus la vot. Care habar n-are cine ii conduce tzara. Care nu e interesat de politica pentru ca e murdara. Care arunca indiferent ochii pe un articol de ziar in care este demascata o frauda.

Si, bang!, se trezeste in noi revolta. Bucurestiul lipsise pana ieri de pe harta rusinii: Paris, Londra, New York. Ne-am ocupat locul in ilustra galerie. A celor care cred ca lucrurile se rezolva cu pietroiul si cu Molotov-ul.

Unde erai cetatzene al lumii cand politicienii isi faceau de cap? Cand furau pe rupte pentru ei si familiile lor? Cand isi votau imunitatzi, ca bratzul legii sa nu-i atinga? Cand infiintzau sinecuri pentru sponsorii de partid platindu-le din taxele tale? Cand dadeau legi favorabile „prietenilor”? Politica sucks? Na, acum viatza ta pute si ea.

Nu pune mana pe pietroi, pune mana pe stampila si voteaza! Lasa sticla cu benzina, ca e scumpa, scrie, protesteaza, indigneaza-te, cand mai scapa cate un politician corupt de puscarie! Informeaza-te! Nu-i mai crede pe cei care-ti ofera Luna de pe cer. Bate-le obrazul! Asta e civismul adevarat. Râneşte cu ştampila grajdurile politicii in care s-au adunat de-a valma porci, profitori, magari, nesimtiti si lichele de toate culorile. Incendiaza-le casutzele de mail cu supararea ta, umple-le cutia de scrisori cu protestele tale.

Nu mai sta bland si molatec cu anii, pentru ca, mai apoi, intr-o clipa, sa te trezesti „revolutzionar”, sa dai cu pietre in vitrine si sa incendiezi bancile din parc si cosurile de gunoi. Iti dau o stire: tu le-ai platit pe toate astea, din taxele tale. Pe ei, pe politicieni, ii doare-n cot.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s