Pe cine intereseaza politica? Pe noi toti!

Soare in parcul Drumul Taberei, parinti, copii, vata de zahar care se intrece in a cuceri simtul olfactiv cu masinaria de facut floricele. Forfota de sambata dimineata cand primavara a scos ghioceii din pamant si a umflat mugurii. Imi imbrac „platosa”  pe care scrie „Eu vreau alta clasa politica”. Image

Stiu deja din experienta ca „echipamentul” atrage privirile. Un bunic opreste caruciorul in care isi plimba nepotica. Silabiseste: „Alta clasa politica…. hmmm, pai se lasa astia de-acum de ciolan?”. „Nu se lasa, domnule, ii raspund. Trebuie creata o alternativa. Cu  oameni noi,”  Facem rapid un scurt istoric al celor 22 de ani de la Revolutie. Cadem de acord ca accesul la putere e un test de foc pentru caracter. Ca puterea corupe. Si ca nu exista progres fara competitie.Ca orice partid trebuie sa isi urmareasca, el intai de toate, cu ochi de vultur „alesii”, sa nu cada in „pacat”. Semneaza si conchide: „Daca s-ar fura mai putin, ar ramane bani si pentru altele”.

Mergem mai departe. Banca dupa banca, alee dupa alee. „Nu ma intereseza politica”, imi zice o domnisoara in timp ce isi potriveste rolele in picioare. „Ba eu cred ca da”, ii raspund. Ma priveste intrigata. „Cum asa”? Lucreaza, plateste taxe si impozite. Nu, de buna seama ca nu stie ce face statul cu banii. Sigur ca i-ar placea sa stie. Si sa aiba un cuvant de spus in felul in care societatea se organizeaza. Normal ca politicienii decid asta. „Dar ce putem noi sa facem”, ma intreaba oarecum resemnata. „Sa va faceti auzit glasul, sa va implicati”. Toata lumea face politica, chiar si atunci cand spune ca nu face. Pentru ca  deleaga pe altul sa voteze pentru el, sa decida pentru el. Semnatura, mail, telefon: „Sa ma sunati cand va mai intalniti, vreau si eu sa particip”.

Sahistii parcului uita repede piesele cand ma apropii de ei. Oricum jocul e doar un pretext. I-am auzit de departe ca dezbat politica zilei. In contradictoriu. Le povestesc ca vrem sa facem un nou partid, Noua Republica. „Alte partide? Partidele astea au facut numai rau!. Toti se duc sa se imbogateasca, sa fure pentru ei si neamul lor!”, mi-o taie din scurt unul dintre ei. „Doar dictatura militara mai rezolva ceva in tara asta”, il sprijina partenerul de joc.  Ii spun ca nu de mult au fost condamnati si niste domni cu multe stele pe umeri. Pentru coruptie. Si niste parlamentari, la pachet cu niste judecatori de la Inalta Curte. „Niste hoti, fura de rup, dupa care ne arata buzunarele goale si ne zic ca nu-s bani de medicamente, de pensii, de scoli.”, zic aproape in cor. „Trebuie altii noi”, zice domnul care pleda pentru dictatura militara. De aici incolo a fost usor sa le explic cine suntem si ce vrem sa facem.

N-am intalnit, de cand merg pe strazile Romaniei adunand semnaturi pentru Noua Republica, un om care sa spuna ca este multumit de actualul sistem politic, de partide, de justitie, de tot, in general. Majoritatea da din umeri a neputinta. Pare ca totul este batut in cuie pentru eternitate. Dupa cateva minute de discutie realizeaza insa ca se poate schimba ceva cata vreme alegatorii nu se resemneaza si isi maresc exigenta. Ca tacerea alegatorilor i-a lasat pe demnitari sa faca averi nemuncite, sa propuna pe liste sau la uninominal personaje deja certate cu legea. Si ca sta in puterea lor, a cetatenilor, sa schimbe asta. Si ca indiferent de partidul care-l recomanda, un corupt este un corupt si nu mai are ce cauta in viata publica.

Mergem mai departe. Ca semneaza sau nu, fiecare om cu care vorbesti conteaza pentru ca incepe sa-si puna intrebari despre modul in care el insusi participa si contribuie la sistemul democratic. Cetatenia activa inseamna participare si nu resemnare.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s