Urzeala şi multiplicarea tronurilor

Scaunul este un obiect definitoriu in viaţa socială şi politică din România. Îmi aduc aminte că bunica avea un scaun al ei în biserică, pe spatarul căruia îşi scrisese numele ca să fie sigură că nu va urmări slujba în picioare. Bunica avea un scaun modest, dar, dacă vă uitaţi prin bisericile noastre, din alte vremnuri, sau din cele de azi, veţi vedea fel de fel de jilţuri, aşezate, de preferinţă, cât mai aproape de altar. Musai cu numele proprietarului gravat pe el. Până şi instalarea unui înalt ierarh al bisericii se cheamă Întronizare. E ceva cu scaunele astea, nu?

Image

Avem şi o grămadă de zicale, gen ăla ţine de scaun, sau  om cu scaun la cap. Asta era probabil în vechime. Azi eşti cineva dacă ai un scaun de, minim, vice-preşedinte sub fund.

În politica noastră, cea de toate zilele, nu e ca în fotbal. Prima de transfer de la un partid la altul cuprinde musai, pe lângă un pachet de beneficii (niciodată declarat complet), şi un scaun de vice-preşedinte. E ca şi cum Juventus, ca să-l momească pe Messi, i-ar oferi pe lângă sacul de parale şi un jilţ pe care să şadă, dacă, Doamne fereşte, ar ajunge vreodată pe banca de rezerve. Cum să pună el, micuţul, preţiosul posterior alături de restul lumii? Rangul se ţine cu un tron, niţel mai scund decât al preşedintelui, dar suficient de bine poziţionat încât radiaţia caldă a puterii să-i rumenească obrajii. Cam cum îşi trag băbuţele scaunele mai aproape de altar, că poate-poate pronia cerească se va scoborî asupră-le mai degrabă.

Prin hrisoavele partidelor, numite şi statut, numărul de tronuri, jilţuri, scaune şi taburete este clar definit. La fel şi procedura de întronizare. Alegeri, voturi, fiţe şi figuri. Dar ce te faci când la poarta ta bate un Messi? Îl pui pe bancă alături de un membrache de rând? Să se ia, feri Doamne, praful de pe treningul lipitorului de afişe pe costumul de firmă al „messi-anicului” transferat? În orice partid cu scaun la cap acest fapt ar fi vecin cu erezia. Transferul ar deveni problematic, că nu pricepeţi domnule cât de important este personajul, că actul lui de trădare merită recompensat, că ăsta dacă intră în teren de partea noastră dă două goluri dintr-un singur şut, etc, etc.

Înţelepţii partidului îşi pun creierii pe moaţe. De unde frate alt scaun? Bată-l să-l bată de statut, ne limitează. Păi, să vacantăm unul, zice un tip mai tinerel de pe taburet. Simandicoasele feţe din jilţuri se crispează şi mâinile se încleştează mai abitir pe scaune. Cine să plece? Care să părăsească pernuţa moale la care s-a dedulcit? Nuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!! În ruptul capului, nu!

Ştiţi ce? La naiba cu statutul ăla! Ia să tragem noi un congres extraordinar, suplimentăm numărul de jilţuri, îi punem pe fraieri să-l voteze pe „messi-anic” vice-preşedinte şi gata.

Zis şi făcut. Că doar interesele partidului o cer. Pfuiiii, fraieri am fost! De ce n-am creat mai multe posturi? Perioada de transferuri încă nu s-a incheiat. Dacă vine si Ronaldinho? O luăm de la capăt? Iar începe urzeala tronurilor? Poate dracul ăla mic de pe taburet zice iar să vacantăm un scaun şi-l aude careva, de-l ia în serios. Să punem neică vreo 2-3 jilţuri în magazie, să stăm liniştiţi şi noi pe ale noastre.

Nu e poveste, nu e scenariu de film, se întamplă în realitate, se întamplă mereu în România. Cine nu crede, e invitat să citească aici: http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/congres-sorin-frunzaverde-vicepresedinte-pnl-85334.html

În rest, frunză verde lobodă, gura lumii slobodă.

Publicitate

6 gânduri despre „Urzeala şi multiplicarea tronurilor

  1. Fii sigura ca vine si un Ronaldinho ! si atunci „vechii” se strang umar langa umar (ca doar nu era sa zic „posterior langa posterior”) si maraie.
    Poate ca exista o cheita care s-ar numi Meritocratie? Crezi ca ridica posteriorul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s